Het aannemen van personeel in Duitsland gaat als het goed is niet over een nacht ijs. Het is ontzettend leuk, kan veel voor je omzet in Duitsland betekenen, maar er zijn ook wat haken en ogen:
Bij het aannemen van een Duitse collega is natuurlijk de juiste arbeidsovereenkomst van belang. Neem je iemand aan vanuit de B.V. of heb je een GmbH? En hoe kom je aan een arbeidsovereenkomst naar Duits recht. Hierin geldt: laat je goed adviseren. Een GmbH is, zeker in het begin, niet dwingend noodzakelijk. Een arbeidsovereenkomst naar Duits recht is wel van belang.
Duur van het contract
“We beginnen met een jaarcontract” dit is een veelgehoorde uitspraak. Echter, zal dit in de praktijk vrijwel onmogelijk blijken. Duitsers zijn zekerheidszoekers en zullen zelden overstag gaan voor een jaarcontract. Je zult bijna altijd een contract voor onbepaalde tijd moeten aanbieden. Gelukkig zijn er regels die ook voor werkgevers veel zekerheid en flexibiliteit bieden, ook bij een vast contract.
De proeftijd is in Duitsland vaak langer dan in Nederland. Afhankelijk van functies kan deze bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zelfs tot 6 maanden oplopen.
De salarissen in Duitsland liggen substantieel hoger dan in Nederland. Ook binnen Duitsland zijn hier grote regionale verschillen waarbij de populaire steden zoals Hamburg, Düsseldorf, München en Berlijn het duurst zijn. Voor Nederlandse werkgevers is het vaak eerst een schok en daarna een ingewikkelde puzzel om Duitse collega’s in het Nederlandse salarishuis te krijgen. Waarom dit niet verstandig is en hoe het Duitse salaris anders is opgebouwd lees je hier.
Voor de meeste salesfuncties is ook in Duitsland een bonus heel gebruikelijk. Net als in Nederland zijn hier talloze mogelijkheden denkbaar: Afhankelijk van de bedrijfsresultaten, on target, zachte criteria, op commissie, etc. Een belangrijk verschil is, dat een laag basissalaris met een hele hoge bonus ongebruikelijk is. Dit past niet zo bij de zekerheidszoekende aard van de Duitsers. In de meeste gevallen is het een goed idee, om de bonusconstructie open te bespreken met de kandidaat en een optie te kiezen die voor beide partijen goed is. Mocht je al meerdere medewerkers met dezelfde functies in Duitsland hebben, is het handig om het voor iedereen gelijk te trekken.
Voor de meeste commerciële functies in Duitsland is een auto onmisbaar. Hierbij moet je een aantal zaken in overweging nemen:
Ok. Je hebt een Duitser aangenomen. Hij of zij gaat voor je aan de slag. Maar dan: dan komen de vragen. Dan worden de cultuurverschillen opeens heel voelbaar. Bijvoorbeeld:
‘Die Duitser’ wil al tijdens zijn inwerkperiode echt het naadje van de kous weten en stelt wel heel veel vragen. De collega’s van de binnendienst worden er helemaal gek van. Wij horen je denken ‘ga nu maar eerst even aan de slag en genereer wat omzet, dan kijken we verder’. Hier lees je hoe je hiermee en met andere uitdagingen rondom het aannemen van een Duitse collega omgaat.
Wij begeleiden bedrijven van begin tot einde in het proces rondom het aannemen van een Duitse collega. Ook als deze is aangenomen zijn wij altijd nog bereikbaar voor advies of om even te sparren. Soms loop je tegen (culturele) dingen op die je niet had verwacht en dan is het fijn als we vanuit Duits perspectief even kunnen meedenken.
Neem contact op