Door Esther de Grooth op 12 april 2024
“Ik wil een Duitse collega aannemen maar snap helemaal niets van de diploma’s” Deze opmerking horen wij regelmatig.
Wanneer Nederlandse bedrijven hun zakelijke activiteiten willen uitbreiden naar Duitsland en daarbij Duitse medewerkers willen aannemen, is het enigszins begrijpen van het Duitse onderwijssysteem essentieel. Hier is een overzicht van de belangrijkste diploma’s en hoe ze zich verhouden tot het Nederlandse onderwijssysteem:
1. Hauptschulabschluss: Dit diploma behaal je na het voltooien van de Hauptschule, een school voor algemeen voortgezet onderwijs. Het komt overeen met het Nederlandse VMBO-diploma.
2. Realschulabschluss: Dit diploma ontvang je na het voltooien van de Realschule, een school voor middelbaar onderwijs. Het staat gelijk aan het Nederlandse HAVO-diploma.
3. Abitur: Het Abitur is het hoogste schooldiploma in Duitsland en dit behaal je met het voltooien van het “Gymnasium” of een vergelijkbare school voor hoger secundair onderwijs. Het staat gelijk aan het Nederlandse VWO-diploma. Het geeft toegang tot een universitaire vervolgopleiding. Hierbinnen bestaat ook nog het verschil van het natuurwetenschappelijke Abitur en het “alpha” Abitur met Latijn en Grieks. Ook zijn er nog verdere specialisaties zoals het technisch Gymnasium, bedrijfskundig Gymnasium etc.
4. Fachhochschulreife: Dit diploma volgt op het voltooien van een Fachoberschule (FOS) en geeft toegang tot hogescholen (Fachhochschulen). Het is vergelijkbaar met een afgerond MBO-niveau 4-diploma in Nederland.
5. Fachabitur: Dit diploma is de afsluiting van een beroepsgerichte middelbare school (Berufsfachschule) en geeft toegang tot hogescholen voor toegepaste wetenschappen (Fachhochschulen). Het is vergelijkbaar met een afgerond MBO-niveau 4-diploma in Nederland.
Binnen het Duitse onderwijssysteem is ook het concept van “Ausbildung” en het “Lehrling-Meister” systeem erg belangrijk, waarbij studenten praktische ervaring opdoen in een beroep door middel van werkleertrajecten, gevolgd door een formeel examen om een gecertificeerde vakman (“Meister”) te worden.
Het begrijpen van deze verschillende diploma’s en onderwijssystemen, maar vooral ook de waardering van deze opleiding binnen de Duitse (zakelijke) cultuur maakt het lezen van CV’s makkelijker. Daarom kan dit Nederlandse bedrijven helpen bij het werven van gekwalificeerd personeel en bij het navigeren door de Duitse arbeidsmarkt.
Wil je meer weten over het aannemen van Duitse medewerkers of heb je verdere vragen over het Duitse onderwijssysteem, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en plan vrijblijvend een adviesgesprek met ons in. Wij helpen je graag verder!