Door Esther de Grooth op 25 maart 2022
“Where did we go wrong?” Dat vragen we ons geregeld af tijdens gesprekken met kandidaten. Ondanks dat we weten hoe het zit, denken we toch wel eens: “Wat hebben wij fout gedaan in ons leven???”
Niet omdat we écht jaloers zijn, want we zijn meer dan blij met wat we doen… maar toch staan ook wij nog geregeld met onze oren te klapperen als een Duitse kandidaat van midden/eind 30 met droge ogen een salarisindicatie van €100.000 + bonus afgeeft… of meer. En dan hebben we het niet alleen over mensen die bij grote corporate organisaties werken, maar ook in het MKB is dit een heel gangbaar salaris voor sales professionals van een stevig kaliber.
En dat is het kaliber dat wij vaak zoeken voor onze klanten: een ondernemend persoon, die ervaring en een flink netwerk heeft én in staat is om Nederlandse bedrijven in een aantal jaren tijd in Duitsland op de kaart te zetten. Vaak in eerste instantie als “Einzelkämpfer”, stand-alone business development manager, die in de loop der tijd een organisatie gaat opbouwen in Duitsland.
En niet alleen in deze functies liggen de salarissen vaak flink hoger dan in Nederland, ook voor winkelpersoneel, accountmanagers en software-experts, is er een groot verschil in salarisniveau. Voor onze klanten is dit vaak even slikken enerzijds omdat ze een dermate groot verschil niet hadden verwacht en anderzijds omdat ze vrezen tussen scheefgroei (en scheve gezichten) tussen de Nederlandse en Duitse medewerkers.
Hoe komt het nou eigenlijk dat die verschillen zo groot zijn? Om te beginnen zijn de verschillen niet in heel Duitsland hetzelfde. Ook binnen Duitsland kunnen we dure en minder dure gebieden herkennen. De deelstaten met de hoogste salarissen zijn Noordrijn-Westfalen, Beieren en Baden Württemberg. Laat dit toevallig nou ook net de regio’s zijn, die voor Nederlandse bedrijven vaak het meest aantrekkelijk zijn. In deze Bundesländer is de levensstandaard (en daarmee de kosten) ook erg hoog. Ook is op alle niveau’s de dichtheid van geschoold personeel veel hoger. Van winkelmedewerker tot sales engineer, vrijwel iedereen heeft een uitgebreide (vak)opleiding afgerond en is specialist op zijn gebied.
Een andere factor is dat de afdracht van belasting, sociale lasten en de opbouw van pensioen in Duitsland anders geregeld is. De hoogte van je belastingen hangt af van de deelstaat waarin je woont, of je al dan niet getrouwd bent, of je naar de kerk gaat, etc. Sociale premies zoals zorgverzekering zijn in Duitsland vaak hoger en pensioen wordt doorgaans niet door de werkgever geregeld. Mensen sparen dus veelal zelf voor hun pensioen wat meteen ook een verklaring is voor het hogere salaris.
Het hypotheekstelsel is heel anders, hypotheekrenteaftrek bestaat niet en de meeste Duitsers sparen al vanaf jongs af aan met een “Bausparvertrag” voor een eigen (vaak zelf gebouwd) huis. Er zijn talloze verklaringen voor de hoge salarissen die in het kort neerkomen op: “een ander stelsel” en die maken dat het gewoon is zoals het is. De salarissen liggen nou eenmaal hoger en daar zullen Nederlandse bedrijven een weg in moeten vinden in hun zoektocht naar personeel. Lees meer hoe je als Nederlandse ondernemer door de salarisonderhandelingen met een Duitser navigeert.
Recruitment in Duitsland werkt anders dan in Nederland. Wil je niets missen? Abonneer je dan op onze blogs en ontvang gratis ons e-book met de 3 grootste valkuilen en 5 belangrijkste tips voor ondernemen in Duitsland.
Heb je vragen of wil je advies? We helpen je graag! Neem contact met ons op of plan direct een gratis adviesgesprek in.