Door Esther de Grooth op 22 april 2021
Ga je zakendoen in Duitsland, dan heb je er vast al eens over nagedacht om Duits personeel te werven. Of je nu al op het punt bent aanbeland dat je niet verder kunt zónder Duits personeel, of je bent je nog aan het voorbereiden op deze stap; het is goed om te weten dat Duitsers wel degelijk graag bij Nederlandse bedrijven willen werken. En dit is waarom.
In veel Duitse bedrijven is de hiërarchie duidelijk zichtbaar. De directeur van het bedrijf heeft overwegend de touwtjes in handen en kan beslissingen nemen zonder dat met iemand te overleggen. In Nederland zijn we heel anders gewend. We overleggen veel, er is niets zo Nederlands als het poldermodel. Bovendien is er ruimte voor medewerkers om een eigen inbreng te leveren. Er is geen vooropgesteld plan waar zij zich aan moeten houden.
Zeker als eerste Duitse medewerker in een Nederlands bedrijf zal hij naast zijn functie tevens een soort adviesrol krijgen over het reilen en zeilen van zakendoen in Duitsland. Hij is daar immers mee bekend. Daarom komt een Duitse medewerker graag bij jouw bedrijf werken, omdat hij meer mogelijkheden heeft om mee te denken en zijn mening serieus wordt genomen.
Eigenlijk hangt dit onlosmakelijk samen met de eerstgenoemde reden. In Duitsland zijn werknemers gewend om alles af te stemmen met een meerdere en om een-op-een instructies op te volgen. De uiteindelijke beslissing wordt genomen door iemand van hogerop. Bij Nederlandse bedrijven is er veel meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. Medewerkers krijgen tot op zekere hoogte veel vrijheid om hun werkzaamheden uit te voeren, terwijl ze in Duitsland wachten op instructies van ‘bovenaf’.
Een Duitse medewerker zal het ongetwijfeld spannend vinden om eigen initiatief te tonen, dit zijn ze namelijk niet gewend. Dat Nederlandse bedrijven veel flexibeler en vrijer zijn blijkt wel uit het feit dat er bijvoorbeeld ruimte is om fouten te maken. In plaats van dat er sancties volgen, zal er in de meeste gevallen gekeken worden naar hoe je dit volgende keer anders kunt doen.
Bij Nederlandse bedrijven is het niet heel ongewoon om gedeeltelijk thuis te werken. Zeker in tijden van alle coronamaatregelen is het wel duidelijk geworden dat werknemers die thuis kunnen werken, dit het liefst ook blijven doen na de coronatijd. Dit moet natuurlijk niet de doorslaggevende factor zijn, maar het biedt wel mogelijkheden voor Duitse medewerkers die bij jouw bedrijf komen werken.
Waar we in Nederland elkaar bij de voornaam aanspreken en al snel tutoyeren, wordt dit in Duitsland als onbeleefd ervaren. Duitsers hechten aan de beleefdheidsvorm ‘Sie’. Een medewerker zal zijn of haar collega of leidinggevende nooit met ‘du’ aanspreken als dat niet van tevoren is afgesproken. In Nederland gaan we hier veel vrijer mee om. De sfeer op de werkvloer is in het algemeen vrij informeel. Waar in Duitsland privé en werk strikt gescheiden wordt gehouden, doen we in Nederland na werktijd graag een borreltje met elkaar (vrijmibo) en gaan we soms ook in privétijd met elkaar om.
Voor een Duitse medewerker is werken bij een Nederlands bedrijf absoluut fun. Er heerst minder hiërarchie, je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid en er wordt waarde gehecht aan jouw mening. De informele sfeer op de werkvloer is ook absoluut een pluspunt. Werk en privé zijn minder gescheiden, waardoor collega’s elkaar echt leren kennen. Juist door deze omgang met elkaar, is het voor een Duitser leuk om bij een Nederlands bedrijf te werken.
Recruitment in Duitsland werkt anders dan in Nederland. Wil je niets missen? Abonneer je dan op onze blogs en ontvang gratis ons e-book met de 3 grootste valkuilen en 5 belangrijkste tips voor ondernemen in Duitsland.
Heb je vragen of wil je advies? We helpen je graag! Neem contact met ons op of plan direct een gratis adviesgesprek in.